Svi ste čuli za izreku ‘Bogat si onoliko koliko jezika govoriš’. Zato pored maternjeg nije loše znati bar jedan strani jezik. Ako ste se ikad zapitali zašto baš engleski (mada verujem da niste), evo 5 razloga koji će rasterati svaku sumnju:

  • Engleski je globalni jezik: engleski je zvanični jezik u 53 zemlje na svetu. Kao prvi jezik govori ga preko 400 miliona ljudi! To praktično znači da gotovo svaki peti čovek na planeti govori ili bar razume engleski. Zašto i ti ne bi bio deo ovako impozantne zajednice?
  • Engleski je poslovni jezik: engleski je jezik nauke, avijacije, kompjutera, diplomatije, turizma. On je zvanični jezik mnogih multinacionalnih kompanija koje ne potiču iz zemalja u kojima je engleski inače maternji jezik. Znanje engleskog povećava tvoje šanse za pronalaženje dobro plaćenog posla u nekoj od takvih kompanija. Zvuči primamljivo, zar ne?
  • Engleski je jezik medija. Ako znaš engleski, nećeš morati da se oslanjaš na prevodioce i titlove (jer svi koji znaju engleski znaju koliko su oni često nepouzdani). Moći ćeš da uživaš u omiljenim knjigama, pesmama, serijama i filmovima u originalu, iz prve ruke. How cool!
  • Engleski je jednostavan jezik. Engleski je zasnovan na jednostavnom alfabetu, nema padeže, rodove, nastavke za lica i druge komplikovane stvari koje obično predstavljaju problem ljudima koji uče strane jezike. U poredjenju sa, na primer, kineskim, španskim, nemačkim ili drugim stranim jezicima, engleski je moguće naučiti relativno lako i brzo. Verujte mi, govorim iz iskustva ;)
  • Zabavno je! Učeći engleski, naučićeš ponešto o drugim kulturama. Ništa ne obogaćuje čoveka kao upoznavanje novih vrednosti, navika i načina života, a kako ih bolje upoznati do kroz učenje jezika!

Tako da, ne gubi vreme! Postani komunikativan, uspešan i zabavan na globalnom nivou! Počni već danas da učiš ili usavršavaš svoj engleski!


Share this post