Prvi Dan Škole - Običaji Širom Sveta 

Prvi školski dan i polazak u školu predstavljaju jedan od najvažnijih dana u godini za svu decu i roditelje. Deca nestrpljivo očekuju polazak u školu, ali nakon raspusta i odmora nije lako tek tako se navići na školu. Da bi deci početak i prvi školski dani bili što lakši, širom sveta ljudi praktikuju različite običaje, kako bi deci olakšali prelaz sa odmora na školske obaveze. Puno zemalja u svetu zaista ima specijalan prvi školski dan i evo nekoliko zanimljivih primera:

Nemačka

U Nemačkoj deca za prvi školski dan dobijaju „schuletuete“( školska torba), ali to nije ranac, već pakovanje nalik velikom fišeku, koji je ispunjen školskim priborom i slatkišima, kako bi deci  školska godina bila slatka.

Indija

U Indiji deca, takođe, dobijaju poklon za prvi školski dan praveshanotshavan. Kako se u Indiji prvi školski dan poklapa sa početkom sezone monsuna, obično je poklon novi kišobran.

Japan

U Japanu prvog školskog dana deca dobijaju randoseru, ranac, čvrstih stranica. U prošlosti su devojčice nosile crvene, a dečaci crne rančeve.

Rusija

U Rusiji je prvi školski dan poznat kao Dan veština i znanja. Podrazumeva specijalnu ceremoniju u školi. Deca obično svojim učiteljicama donose bukete cveća, a dobijaju od njih balon.

Italija

Italijanska deca idu u kupovinu za prvi školski dan i kupuju uniforme. U vrtićima dečaci nose plavo-bele, a devojčice pink-crvene uniforme. Nakon prvog razreda svi nose tamno plave uniforme.

Holandija

U holandiji je jako popularan eco-friendly  prevoz. Prevoz biciklama sa sedištima za decu, ili prikolicama koje su zakačene za bicikle. Prvi školski dan nije izuzetak od ovakvog načina prevoza dece. Kakav zabavan način za početak škole!

Kako vi obeležavate prvi školski dan?

Izvor: www.parentmap.com


Share this post