Kada dete treba da počne da uči strani jezik?

Ima mnogo studija i istraživanja na temu kada je najbolje da dete počne da uči strani jezik. Iako se neka od njih razlikuju, većina se slaže da deca treba da počnu sa učenjem jezika veoma rano. To je zato što je kod dece mozak još uvek u razvoju i proces učenja je mnogo lakši i brži.

Na šta treba da obratimo pažnju da bi bili sigurni da je dete spremno da uči jezik?

Treba početi polako

Možda jedna od najvažnijih stvari pri učenju dece bilo čemu novom je da treba ići postepeno i polako. Nema potrebe da ih pritiskamo, naročito ako su još jako mali. Ako ih teramo nešto silom, mogu da razviju odbojnost prema toj aktivnosti. Zato je važno pustiti ih da rade stvari u svom ritmu, i naravno, ne treba preterivati, ne treba krenuti sa drugim jezikom dok nisu ovladali svojim maternjim.

Motivacija

Dobra motivacija je najvažniji faktor za učenje, ne samo jezika, nego uopšte. Motivisati decu predškolskog uzrasta može biti teško, ali sa pravim pristupom, sve je moguće. Ima sve više vrtića, zabavišta i škola koje imaju dobre programe za edukaciju male dece.

Opuštena atmosfera

Još jedan veoma važan aspekt učenja je prijatan prostor i opuštena atmosfera. Ako se ne osećaju prijatno u prostoru gde uče, deca se mogu obeshrabriti i izgubiti interesovanje. Zato neformalno obrazovanje pruža bolje uslove za podučavanje male dece.

Igra

Jedan od najboljih načina da deca nešto nauče je, naravno, kroz igru. Srećom, danas postoji veliki broj edukativnih igračaka i knjiga koje omogućavaju deci da uče zabavljajući se. Kod dece je vizuelna inteligencija veoma izražena, a takodje dobro reaguju i na pokrete i zvuke. Zato je dobro, dok su mali, koristiti edukativne igračke sa puno boja i zvuka. To će im pomoći da razviju pozitivan stav prema učenju, što će dobro doći i kasnije.

 

Tehnologija

Iako preterana upotreba nove tehnologije može da ima negativne efekte u razvoju dece, odgovarajuća upotreba elektronskih uređaja može mnogo pomoći pri učenju. Internet nudi veliki broj edukativnih sadržaja koji mogu poslužiti kao odličan materijal za rad sa decom. Video igre i crtani filmovi, takodje, mogu biti sredstvo za učenje. Naravno, upotreba svega toga mora biti striktno pod nadzorom odraslih, naročito kod jako mladih učenika.

Svako dete je drugačije, i razvija se na drugačiji način i drugačijim tempom. Zbog toga, ne postoji tačno propisano vreme za početak učenja jezika za svu decu. Definitivno, decu treba ohrabrivati da počnu dok su prilično mali, posmatrati ih, i odlučiti da li su spremni da nastave ili ne.


Share this post