5 Jednostavnih Načina da Poboljšate Svoj Govorni Engleski

Vežbanje govora jedan je od najtežih, ali sigurno i najvažnijih aspekata učenja engleskog jezika. Kada naučite makar i nekoliko reči na engleskom, postoji mnogo zanimljivih načina da svoj govor i unapredite. Evo pet načina kako možete jednostavno i potpuno besplatno da poboljšate svoj govorni engleski.

  • Pričajte, pričajte, pričajte!

Koristite svaku priliku koja vam se ukaže da pričate na engleskom. Bez obzira na moguće greške (svakome se dešavaju), koristeći svaku priliku da pričate steći ćete samopouzdanje koje vam je potrebno. Za razliku od pisanja ili čitanja, govorni engleski možete da usavršite samo u društvu – zato ne dozvolite da propustite priliku koja vam se pruža da provežbate svoj engleski.

  • Okružite se engleskim jezikom

Zahvaljujući tehnologiji, engleski nam je danas na dohvat ruke. Klikom miša možete da otvorite brojne korisne sajtove koji će vam pomoći da unapredite svoj engleski. Čitajte članke na engleskom kako biste naučili nove reči, gledajte filmove i video klipove ili slušajte muziku na engleskom jeziku.

  • Naučite jednu novu reč svaki dan

Izaberite jednu nepoznatu reč iz članka koji ste pročitali ili filma koji ste pogledali i pokušajte da sastavite rečenicu (ili više njih) koristeći je. Pokušajte da je prevedete, promenite upotrebu u rečenici ili nađete reči sa sličnim značenjem. Za kratko vreme, naučićete veliki broj novih izraza koje ćete s ponosom koristiti u govoru.

 

  • Koristite onlajn rečnike

Onlajn rečnici poput Oxford ili Cambridge rečnika predstavljaju dragocen izvor za učenje engleskog jezika. Ne samo da ćete tu pronaći objašnjenje značenja reči, već možete čuti izgovor reči i pronaći sinonime i primere kako se ona može iskoristiti u rečenici.

  • Vežbajte izgovor

Postoji više načina da poboljšate svoj izgovor kada je engleski u pitanju. Koristeći onlajn rečnike, možete čuti kako se određena reč izgovara, možete da čitate naglas novinske članke ili čak pokušajte da savladate brzalicu na engleskom – garantovano ne postoji zabavniji način da vežbate izgovor engleskog!


Share this post