4 Korisna Trika da Zapamtite Nove Reči

Pamćenje novih reči na engleskom jeziku svakako je neophodan korak u učenju jezika, ali često može da predstavlja veliki napor. Isprobajte neki od ovih korisnih načina da memorišete nove reči i uvećate svoj rečnik!

  • Postavite Jasan Cilj

Ukoliko je vaš cilj da postanete bolji govornik engleskog, odličan trik je da sebi zadate određen broj reči koje želite da savladate u jasnom roku. Stručnjaci kažu da tokom jednog časa engleskog, odrasli učenici mogu da zapamte 10-15 novih reči. Realan cilj bio bi da u toku jedne nedelje naučite 20-25 novih reči ili fraza. Zapisujte ih na jednom mestu kako biste mogli lakše da ih obnavljate i pratite svoj napredak.

  • Koristite Kartice sa Slikama

Kartice koje slikovito opisuju reč, ili na engleskom flashcards, često se koriste u nastavi stranog jezika, naročito sa početnicima ili polaznicima mlađeg uzrasta. Ali, ovaj način učenja može biti dragocen svim učenicima koji lako pamte putem slika. Napravite ili pronađite već postojeće kartice na internetu i koristite ih kako biste brzo i lako obnovili nove reči.

  • Zapisujte Reči u Prolazu

Dok gledate film, seriju ili slušate muziku na engleskom jeziku, koristite svesku ili čak aplikaciju na mobilnom telefonu kako biste zabeležili nepoznatu reč koja vam se učini zanimljivom. Kasnije možete da pogledate svoj spisak i da potražite značenje upisanih reči, da dodate prevod ili sinonim, kao i primer kako se određena reč može upotrebiti u rečenici. Na ovaj način, uvek ćete sa sobom imati lični rečnik i moći ćete da pratite svoj napredak. Sjajna motivacija, zar ne?

  • Analizirajte Povezane Reči

Sjajan način da zapamtite neku reč na engleskom jeste da potražite i reči koje su na neki način s njom povezane. Možete da potražite koren ili reči koje su izvedene od nje, reči sa zajedničkim poreklom ili različite oblike iste reči. Uzmimo za primer pridev safe (siguran). Reči koja su povezane s njom su imenica safety (sigurnost), glagol save (sačuvati), prilog safely (na bezbedan način), dok su sinonimi harmless i secure.


Share this post