Zašto Deca Treba Da Uče Kodiranje  

Programiranje za decu, ili kodiranje, postaje sve popularnije u svetu. Samo u Americi, preko 90% roditelja žele da se učenje programiranja uvede u redovan nastavni program u školama.

U današnjem digitalnom svetu, kodiranje postaje jedna od osnovnih veština, kao matematika i čitanje, ali premalo dece trenutno ima mogućnosti da uči osnove programiranja.

  • Kodiranje je Zabavno

Učenje programiranja pruža deci samopouzdanje i omogućava im da se izraze na različite načine. Programski jezici im pomažu da kontrolišu robote i mašine, rešavaju komplikovane probleme uz pomoć kompjutera i da pretvore svoju kreativnost u interaktivnu realnost. Deca komuniciraju sa mašinama i osećaju se super moćno!

  • Učenje Programiranja je Lako

Razne igrice i aplikacije sa vizuelnim programskim jezikom, decu uče programskoj logici i konceptima, čak i pre nego što počnu da čitaju. Kao i kod učenja jezika, najbolje je početi u ranom uzrastu. Igrice se koriste za učenje rešavanja problema i razvijanje logike.

  • Učenje Programiranja je Korisno

Programiranje za decu je veoma korisno u ranom uzrastu. Uzrast od 5 i 6 godina predstavlja važnu psihološko društvenu fazu razvoja gde deca transformišu pojave iz percepcije sredine u logičke konekcije. Kodiranje omogućava deci da budu kreativna i da rade na zabavnim projektima.

  • Deca Dobro Shvataju Tehnologiju

Deca mnogo bolje prihvataju tehnološke novine, od jednostavne interakcije sa tehnologijom do stvaranja tehnologije i izražavanja na različite načine. Kodiranje se odražava i na uspeh u drugim oblastima. Učenje programskih jezika podstiče učenje matematike i drugih prirodnih nauka, ali i bolje čitanje.

  • Treba Nam Više Programera

U narednih 10 godina, programiranje će postati jedno od najtraženijih zanimanja. Očekuje se čak 1,4 miliona programerskih poslova, dok realno možemo računati na 400 000 svršenih programera! Ipak, samo 1 od 10 škola trenutno ima kurseve za učenje programiranja.

Kompjuterizacija je danas prisutna u svim aspektima života, od komunikacije i obrazovanja, preko društvenih medija do bankarstva, bezbednosti i kupovine. Umreženi kompjuteri kontrolišu naš svet. Više nego ikada ranije, potrebno je da znamo osnove komunikacije sa kompjuterima i kako im se prilagoditi.

Još uvek mislite da su vaša deca suviše mala da uče programiranje? Razmislite.

Centar Britannica u ponudi ima programiranje za decu. Neka vaša deca počnu kodiranje na vreme!


Share this post