Polazak u Školicu

Polazak u školicu je izuzetno važan trenutak u životu svakog deteta. Obaveza vas roditelja je da početak ovog novog poglavlja učinite što prijatnijim. Potrudili smo se da vam to olakšamo sa par korisnih saveta:

Otvorena komunikacija

Upisivanjem deteta u predškolsko vaš posao tek počinje. Izuzetno je važno da imate otvorenu komunikaciju sa vaspitačem i da ga od prvog dana informišite o karakteru, navikama i potrebama vašeg deteta. Ukratko, o svemu onome što bi moglo uticati na ponašanje mališana u školici. Periodično porazgovarajte sa njim o tome kako ono što rade u školici utiče na ponašanje deteta kod kuće.

Učenje odgovornosti

Kod bake i deke pravila često ne postoje ili se njihovo kršenje ne sankcioniše. U školici to nije slučaj i način rada ove ustanove je vrlo blizak načinu rada prvih razreda osnovne škole. Školica je mesto pripreme za školu i poligon za izgradnju odgovornosti. Da bi ste povećali kapacitet usvajanja zananja svoga deteta:

  • Razgovarajte sa njim o njegovim interesovanjima
  • Ohrabrujte ga da bude radoznalo i da stalno postavlja pitanja
  • Ukazujte mu na slova i brojeva kada ih vidite u knjigama i okruženju
  • Motivišite ga u rešavanju svakodnevnih problema

Kontrola emocija

 

Sposobnost samokontrole deteta je u direktnoj vezi sa njegovim uspehom u školi. Deci je potrebno ukazivati na to kako i kada da izraze svoja osećanja i potrebe, a kada i da li da deluju impulsivno. Delujte preventivno i asistirajte detetu u razvoju ove veštine kod kuće, pre nego što ih ispolji u školi. Ovim ćete umanjiti njegov negativan uticaj na aktivnosti u školi, koji se može odraziti na ceo razred.

Učite zajedno

Budite upoznati sa dešavanjima u predškolskom. Razgovarajte sa vaspitačima, prelistavajte knjige, sveske i crteže. Kada ste upoznati sa aktivnostima deteta, bićete u mogućnosti da mu pomognete da bolje razume i ravnopravno učestvuje u grupnom radu. Volontiranje je sjajan način da pokažete detetu da vam je stalo do njegovog rada. Nažalost, kod nas je ovaj oblik saradnje retko prisutan, pre svega zbog nekih kulturoloških faktora. Nadamo se da ćete vi promeniti ovaj trend.

Igra kao knjiga

U ovom periodu igra je najkorisnija knjiga za vaše dete. Kroz nju ono uči o sebi, drugima i svetu oko sebe. Nažalost, sve češće igra van škole biva “potisnuta” kada dete krene u školicu. Igra olakšava učenje i omogućava detetu da vežba životne veštine i rešava praktične probleme.

Čitanje

 

Pokušajte da čitate zajedno barem tri puta dnevno, jer jednom jednostavno nije dovoljno. Knjige prilagođene tom uzrastu su najbolji način za izgradnju vokabulara, kao i razvoj koncentracije za slušanje i učenje. Dok čitate, razgovarajte o knjizi, likovima i događajima. Podstičite ga da naslućuje i zamišlja nove epiloge.

Kreativne aktivnosti

Podsticanje bilo kakve aktivnost sa olovkom, četkicom ili kredom je izuzetno važna za razvoj, makar to bilo i obično škrabanje. Postepeno ćete prepoznavati linije, možda neke geometrijske oblike, a zatim i slova, brojeve i na kraju reči i rečenice.

Domaći

Domaći zadaci su sjajna prilika da saznate nešto više o način razmišljanja deteta i njegovog usvajanja novog znanja i veština. Aktivnim učestvovanjem u rešavanju problema ćete ga sigurno motivisati i uveriti da vam je stalo do onoga što ono radi u školici.

Igra umesto ekrana

Televizija i video igre troše dragoceno vreme. Koliko god danas bilo teško izolovati dete od raznoraznih elektronskih gedžeta, potrudite se makar da mu ograničite vreme koje provodi ispred ekrana i preusmerite ga na razgovor, čitanje, ili aktivno učenje kroz igru.

Upoznavanje sa svetom

Vodite mališana u zoo vrtove, parkove, na umetničke performance, pa čak i u biblioteke i muzeje. Ako ste u mogućnosti, uživajte sa njima na planini, plaži i u šumi.

Ne dozvolite da na ove savete gledate kao na probleme i listu dodatnih obaveza, jer oni to nisu, naprotiv. Uvereni smo da ćete u ovim aktivnostima uživati, jer je u gotovo svaku uključeno i vaše dete. Zapravo, verovatno dobar deo onoga o čemu smo pisali već primenjujete u praksi. Iz tog razloga neka vam tekst služi kao podsetnik i putokaz koji će vam pomoći da svom detetu na pravi način pružite one najbolje, u životnom dobu u kome je to najvažnije za njegov dalji razvoj.


Share this post