6 Knjiga Za Čitanje Na Plaži

Ne znam za vas, ali ja sam od onih koji odmor ne mogu da zamisle bez knjige u rukama. Nema ničeg lepšeg od prirodnog hlada, mirisa mora ili borove šume, umirujućih zvuka talasa, prijatnog vetrića i šuškanja papira pod prstima. Pa čak i ako ne otputujete na odmor, uz knjigu ćete sigurno pobeći iz svakodnevice. Call me old-fashioned, ali šta ću.

Još jedna korist od čitanja je, naravno, rad na jeziku. Ništa vam neće bolje obogatiti rečnik, poboljšati razumevanje i približiti jeziku kojim se bavite od čitanja. Za početak bih preporučila lakšu literaturu jer je pisana jednostavnijim jezikom pa ćete lakše pratiti tok priče i manje se  frustrirati ako nešto ne razumete.

A ako već nemate dugačku listu knjiga koje čekaju da ih pročitate (kao ja, na primer), evo jedne kratke koja vam može poslužiti, pa makar i kao inspiracija pri izboru vaše sledeće knjige, a po preporuci brojnih sajtova.

Ako ste ovisnik o pop kulturi, preporučujemo:

All the lives I want by Alana Massey

Ono što volimo definiše ko smo. U ovoj zbirci eseja, Massey daje oštrouman osvrt na ikone pop kulture koje su definisale njeno pojmanje sebe. Svojim esejima koji se bave nasiljem nad ženama, odnosom prema telu i ljubavlju, ova zbirka se naročito fokusira na način na koji mašinerija pop kulture utiče na žene. Spremite se da čujete raspravu “Vinona vs. Gvinet” kakvu nikad ranije niste čuli.

 Ako ste benzadežno “uključeni”, ovisni o internetu:

Startup by Doree Shafrir (2017) .  

Radnja ovog satiričnog romana odvija se u Njujorku, u svetu tehnologije koji svoje karaktere uvlači u uspon (i viralni pad) aplikacije za meditaciju po imenu TakeOff. I sama deo tog sveta, Šafrir daje oštra, mudra i možda preterano realna zapažanja o specifičnosti tehnološke industrije. Ovo je zabavno, lagano, savršeno štivo za milenijalce.

Ako biste voleli da ponovo proživite svoje studentske dane:

The Idiot by Elif Batuman (2017)

Na svojoj prvoj godini na Harvardu, Selin se bori sa zahtevnim ispitima, vodi dubokoumne i besciljne razgovore sa prijateljima i obuzeta je beskrajnim egzistencijalnim dilemama. Dobar deo romana fokusiran je na Selininu polu-romansu sa Ivanom, misterioznim apsolventom matematike. Godina je 1995. pa se Ivanova i Selinina romantična veza razvija putem čudne nove tehnologije- imejla.

Sva je prilika da će vas Selinin znatiželjan i zanesen lik podsetiti na vaše mlađe dane, i to na najbolji mogući način.

Ukoliko volite poeziju ili ste fan Lene Danam:

Sour Heart by Jenny Zhang (2017)

Od Dženi, štampane verzije Lene Danam, dolazi Sour Heart, kolekcija sedam priča koje pričaju ćerke kineskih emigranata. Pre svega pesnikinja, Džang unosi vrcavost u svoje priče o porodici, istoriji i snalaženju i opstajanju u Kvinsu.

Ako ste ljubitelj misterije:

Into the water by Paula Hawkins

Pola Hokins, autorka romana Devojka iz voza, vraća se sa još jednom apsolutno zadivljujućom misterijom. Into the Water se bavi petnaestogodišnjakinjom čija je majka nađena ubijena pa bude primorana da živi sa misterioznom tetkom, napušta rodni grad kako bi pobegla od istina sa kojima ne može da se suoči.

I, poslednja preporuka je, iako malo starijeg izdanja, možda i najtoplija:

      The Girl on the Train by Paula Hawkins.

Ako je do sada niste pročitali, krajnje je  vreme da to uradite. Misterija u svom najboljem izdanju,  knjiga koju ne želite da ispustite iz ruke dok je ne završite.

Nadam se da ste se prepoznali u nekoj od ovih knjiga.

Kako su ovo uglavnom veoma nova izdanja, nisu prevedana na naš jezik pa ćete morati da vežbate svoj engleski. Sva izdanja se mogu naći na Amazonu, i u digitalnoj i štampanoj verziji. Uživajte u odmoru i čitanju!


Share this post